ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - OPEN MUSEUM ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-EVENTS ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ-VISITORS Uncategorized

Αρχαιολογία και Νεότερη Ιστορία: μια ματιά στις κρυφές ιστορίες των μουσειακών συλλογών με αφορμή τα «Γεγονότα στη Φώκαια 1914″ και την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Archaeology and Modern History: a look at the hidden stories of the museum collections on the occasion of the “Events at Phocaea 1914”
and the World Refugee Day

 Δευτέρα 13 Ιουνίου, ώρα 19.00
Αμφιθέατρο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1)
Τα αρχεία και οι αποθήκες των μουσείων κρύβουν λησμονημένες ιστορίες. Συχνά προσφέρουν την άκρη του νήματος για να στοιχειοθετηθούν αφηγήσεις γύρω από αντικείμενα και ανθρώπους, που έζησαν γεγονότα της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας και οι μοίρες τους συναντήθηκαν με αναπάντεχο και μερικές φορές βίαιο τρόπο. Τέτοιες αναπάντεχες συναντήσεις θα μοιραστούμε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου και ώρα 19.00, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προκειμένου να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων που προηγείται (9 Ιουνίου).
Επίκεντρο της εκδήλωσης είναι το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» σε παραγωγή και σκηνοθεσία Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη. Το ντοκιμαντέρ βασίστηκε στο φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Γάλλου αρχαιολόγου Φελίξ Σαρτιώ (Félix Sartiaux), που πραγματοποιούσε ανασκαφές στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας στη Μικρά Ασία, αναζητώντας τα ίχνη των αρχαίων Φωκαέων, ιδρυτών της πόλης της Μασσαλίας τον 6ο αιώνα π.Χ., και υπήρξε μάρτυρας του διωγμού του ελληνικού πληθυσμού από τις πατρογονικές τους εστίες τον Ιούνιο του 1914. Το φωτογραφικό αρχείο ανακαλύφθηκε το 2005 στο Παρίσι από τον ιστορικό φωτογραφίας Δρ Χάρη Γιακουμή, ο οποίος μετά από συστηματική έρευνα στα αρχεία του Λούβρου, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και της Βιβλιοθήκης της Μασσαλίας, ένωσε τα κομμάτια της ιστορίας, προκειμένου να παρουσιαστεί αυτός ο άγνωστος για πολλούς διωγμός μέσα από τις μαρτυρίες του Φελίξ Σαρτιώ.
Η αρχαιολόγος και υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρ Μαρία Χιδίρογλου θα μας ταξιδέψει λίγα χρόνια αργότερα, στα γεγονότα του 1922 και τις μνήμες που μεταφέρουν οι σχετικές συλλογές του μουσείου με προέλευση τη Μικρά Ασία και τις ανασκαφές Κουρουνιώτη.
Για ένα από τα αντικείμενα που ήρθαν από την άλλη όχθη του Αιγαίου, το «Προσφυγάκι», γλυπτό του 1ου αι. π.Χ. που βαφτίστηκε έτσι λόγω της νεότερης ιστορίας του, θα μας μιλήσει από μια άλλη σκοπιά ο Δρ Χρήστος Μπουλώτης, ο συγγραφέας του τρυφερού και πολυαγαπημένου παραμυθιού «Το άγαλμα που κρύωνε».
Την εκδήλωση θα προλογίσει η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρ Μαρία Λαγογιάννη, ενώ στο τέλος των παρουσιάσεων θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ Ανιές Σκλάβου, Στέλιο Τατάκη και Χάρη Γιακουμή.Είσοδος ελεύθερη από την οδό Τοσίτσα 1.
Πληροφορίες: 213214 4891, 213214 4837
Γεγονότα στη Φώκαια 2014
Διάρκεια: 50’ | Έτος Παραγωγής: 2014
Παραγωγή- Σκηνοθεσία: Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης
Μουσική: Μάριος Γληγόρης
Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και Βραβείο μοντάζ 9ου φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ «Χαλκίδα 2015», Βραβείο «Μνήμες της Μεσογείου» (Memoires de Méditerranée) – Φεστιβάλ Primed, Μασσαλία 2015
Η ταινία προβάλλεται στα ελληνικά και στα γαλλικά με ελληνικούς και γαλλικούς υποτίτλους.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: