ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-EVENTS ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ-VISITORS ΠΡΟΣΕΧΩΣ-COMING SOON Videos

ΗΧΟΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΛΥΡΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ANCIENT LYRE SOUNDS IN THE NATIONAL ARCHAEOLOGICAL MUSEUM


Πρόγραμμα συμμετοχικών αναγνώσεων «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια»
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου: Ραψωδίες γ και δ

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας προσκαλεί σε μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας και τη δυνατότητα να γίνετε για λίγο ραψωδός!
Δύο ραψωδίες κάθε μήνα θα παρουσιάζονται από τον μουσικοσυνθέτη Δρ Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που θα χρησιμοποιηθεί είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του μήνα.
Εκτάκτως για αυτό τον μήνα, λόγω του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας, η ανάγνωση των ραψωδιών γ και δ θα γίνει την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου και ώρα 11 π.μ.
Ο Τηλέμαχος καταφθάνει στην Πύλο και ζητά πληροφορίες για τον πατέρα του από τον σεβάσμιο βασιλιά Νέστορα. Ο Νέστορας αφηγείται τους νόστους πολλών συμπολεμιστών, αναπλάθει με γλαφυρότητα τον χαρακτήρα του Οδυσσέα, περιγράφοντας τα τεχνάσματα και το ήθος που επέδειξε στην Τροία, και προτρέπει τον Τηλέμαχο να αναζητήσει πληροφορίες από τον Μενέλαο στη Σπάρτη. Διηγούμενος τις δικές του περιπέτειες και την τραγική μοίρα του αδελφού του Αγαμέμνονα, ο Μενέλαος θα μεταφέρει την πληροφορία που άκουσε από τον γέροντα της θάλασσας Πρωτέα: ο Οδυσσέας βρίσκεται αποκλεισμένος στο νησί της Καλυψούς. Η συνέχεια φαίνεται πρόσκαιρα δυσοίωνη. Ποια θα είναι η κατάληξη του νόστου του Οδυσσέα, του μόνου πολεμιστή που το ταξίδι της επιστροφής από την Τροία δεν έχει ολοκληρωθεί; Ποια τύχη περιμένει τον γιο του Τηλέμαχο στον δρόμο της επιστροφής για την Ιθάκη, καθώς οι μνηστήρες μηχανορραφούν για τον χαμό του;
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Χρυσό κύπελλο
από βασιλικό τάφο των Μυκηνών,
γνωστό ως «κύπελλο του Νέστορα».
Η μορφή του παραλληλίζεται
με την ομηρική περιγραφή του σκεύους
που έφερε ο σοφός βασιλιάς της Πύλου Νέστορας
στην Τροία (Ιλιάδα, Λ 632-635).
Δεύτερο μισό 16ου αι. π.Χ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: