Τη Δευτέρα, 24 Απριλίου, μία ημέρα μετά τον επίσημο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινίασε ένα νέο κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Αρχαιολογία και ποίηση». Πρόκειται για δράση που πλαισιώνει την επετειακή περιοδική μας έκθεση «Οδύσσειες». Εκεί, ανάμεσα στις εντυπωσιακές αρχαιότητες του μουσείου, ο ποιητικός λόγος του Ομήρου, του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ελύτη και του Ρίτσου συνοδεύει αφηγηματικά το διανοητικό ταξίδι του επισκέπτη και λειτουργεί ως το βασικό ερμηνευτικό μέσο, προκειμένου να αναδειχθεί ο διαχρονικός αγώνας του ανθρώπου για ευημερία και δημιουργία.
Η σύνδεση του ποιητικού λόγου με τις αρχαιότητες προσφέρει ένα προνομιακό πεδίο ανίχνευσης του υποκειμενικού και του άρρητου, αναζητώντας συνδηλώσεις και συμβολισμούς που φωτίζουν τον κόσμο της αρχαιότητας ενορατικά και τον γεφυρώνουν με συχνά αναπάντεχες αναλογίες με τη σημερινή εποχή.
Ο κύκλος «Αρχαιολογία και Ποίηση» άνοιξε με τον Βαγγέλη Χρόνη και την πρόσφατη ποιητική του συλλογή «Τα αγάλματα και οι ψυχές». Ο Βαγγέλης Χρόνης, ένας βραβευμένος ποιητής από την Ακαδημία Αθηνών αλλά και άλλους φορείς, με μεγάλη αγάπη για την αρχαιολογία, προσεγγίζει με αφαιρετική εκφραστικότητα τον χρόνο και τα σημάδια του στην καθημερινή ζωή και αναζητά με σύμμαχο τον σύντομο, πυκνό και αποφθεγματικό του στίχο τι είναι αυτό που απομένει από τις «ψυχές» των αγαλμάτων και των ανθρώπων που αυτές ανακαλούν. Την ποιότητα του ποιητικού του ιδιώματος κλήθηκαν να αναλύσουν εκλεκτοί άνθρωποι των γραμμάτων: ο Τίτος Πατρίκιος, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Γιώργος Μανιώτης και ο Θανάσης Νιάρχος.