ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - EDUCATIONAL PROGRAMMES Uncategorized

ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ-LET US RECITE THE ODYSSEY

 


Πρόγραμμα συμμετοχικών αναγνώσεων
«Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια»

Κυριακή 26 Νοεμβρίου: Ραψωδίες φ και χ – Αίθουσα 27
 Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας προσκαλεί σε μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας και τη δυνατότητα να γίνετε για λίγο ραψωδός! Δύο ραψωδίες κάθε φορά παρουσιάζονται από τον μουσικοσυνθέτη Δρ Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες.

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και ώρα 11 π. μ. θα παρουσιαστούν οι ραψωδίες φ και χ. Ο αγώνας τόξου ξεκινάει. Οι μνηστήρες μάταια αγωνίζονται να περάσουν τη χορδή στο τόξο. Στο τέλος ζητά να δοκιμάσει και ο Οδυσσέας, αντιμετωπίζοντας στην αρχή τον χλευασμό και στη συνέχεια τον πανικό των μνηστήρων, όταν καταφέρνει να περάσει το βέλος μέσα από τις τρύπες όλων των τσεκουριών. Η μνηστηροφονία ξεκινά με τη συνέργεια του Τηλέμαχου και δύο πιστών δούλων, στους οποίους είχε φροντίσει να αποκαλύψει την ταυτότητά του, καθώς και της θεάς Αθηνάς, που με την παρουσία της επικυρώνει το δίκαιο της εκδίκησης του ήρωα.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Στη φωτογραφία ο μουσικοσυνθέτης Δρ Ν. Ξανθούλης με ανακατασκευασμένη αρχαία λύρα, μπροστά στο αναθηματικό ανάγλυφο που φέρει παράσταση της σκηνής αναγνώρισης του Οδυσσέα από τη γριά τροφό του Ευρύκλεια. Στη δεξιά πλευρά, μπροστά σε όρθιο αργαλειό, η Πηνελόπη (4ος αι. π.Χ., από το Μουζάκι Καρδίτσας). (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682
Τηλ: 213214 4817, 213214 4856/-4858/-4866/-4893

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: