
Η μεγαλόπρεπη εικονιστική κεφαλή του Αδριανού (ύψος 0,48 μ.) που υποδέχεται τον επισκέπτη στην έκθεση προβάλει τον αυτοκράτορα ως νικητή και σωτήρα με την corona civica, το τιμητικό στεφάνι του Ρωμαίου πολίτη από φύλλα βελανιδιάς. Το έμβλημα παριστάνει ανάγλυφο αετό, σύμβολο του Δία.
Η κεφαλή προοριζόταν για ένθεση σε κολοσσικό θωρακοφόρο άγαλμα. Βρέθηκε το 1933 στη λεωφόρο Συγγρού. Κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο στη δεκαετία 130-140 μ.Χ. αποτελεί έργο αττικού εργαστηρίου που αποδίδει ελεύθερα τον επίσημο αυτοκρατορικό τύπο Imperatori 32.
Ο κοσμοπολίτης Ρωμαίος αυτοκράτορας Πόπλιος Αίλιος Αδριανός (117-138 μ.Χ.) που υμνήθηκε ως restitutor et locupletator orbis terrarum (αναμορφωτής και πλουτοδότης της οικουμένης) ευεργέτησε ιδιαίτερα την Αθήνα εξωραΐζοντάς την με επιβλητικά κτήρια και έργα κοινής ωφελείας. Αποπεράτωσε τον ναό του Ολύμπιου Δία, κατασκεύασε ναό για τον Πανελλήνιο Δία, ναό αφιερωμένο σε όλους τους θεούς, βιβλιοθήκη, γυμνάσιο, υδραγωγείο, δίκτυο αποχέτευσης και έργα οδοποιίας.
Σε ανταπόδοση της προσφοράς του οι Αθηναίοι τον τίμησαν ως Κτίστη, Σωτήρα, Ολύμπιο και Πανελλήνιο, του απένειμαν τον τίτλο του επώνυμου άρχοντα και δημιούργησαν προς τιμή του μια νέα δημοτική φυλή, την Αδριανίδα.