Βορέας και Ωρείθυια, Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη, Τρίτωνας και Νηρηίδα, Δίας και Λήδα, Αφροδίτη και Πάνας, Διόνυσος και Αριάδνη, Ελένη και Πάρις, Μενέλαος και Ελένη… Στο μικρό βίντεο που σας ετοίμασα με αφορμή την ημέρα των ερωτευμένων παρουσιάζονται αγγειογραφίες και γλυπτά από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που εικονογραφούν μερικές μόνο ιστορίες για όσα προκαλεί ο Έρωτας, «ο πιο ωραίος ανάμεσα στους αθάνατους θεούς» κατά τον Ησίοδο (Θεογονία, 116-120).
Μερικές ακόμη σημειώσεις για κάποιες ενδιαφέρουσες χρονικές συμπτώσεις:
Γαμηλιών ονομαζόταν ο ερωτικότερος μήνας των αρχαίων Αθηναίων. Πρόκειται για τον έβδομο μήνα του αττικού ημερολογίου, τον ιερό μήνα της Ήρας που αντιστοιχούσε στο χρονικό διάστημα 15 Ιανουαρίου – 15 Φεβρουαρίου. Η ονομασία Γαμηλιών συναρτάται με τα Γαμήλια ή Θεογάμια, γιορτή που τιμούσε την ερωτική ένωση του Δία με την Ήρα (ίσως την 27η μέρα του μήνα). Ο ίδιος μήνας ήταν για τους Αθηναίους ο ευνοϊκότερος για την τέλεση γάμων.
Γιορτή του χειμώνα με πανάρχαιες ρίζες σε μυστηριακές λατρείες ήταν και τα Λήναια, που γιορτάζονταν τη 12η μέρα του μήνα Γαμηλιώνα (περίπου στα τέλη του Ιανουαρίου). Η ονομασία της γιορτής σχετίζεται με τις Λήνες ή Μαινάδες, τις μυθικές γυναίκες που με τον οργιαστικό τους χορό προσπαθούσαν να ξυπνήσουν τον θεό της βλάστησης από τη νάρκη του χειμώνα. Στους ιστορικούς χρόνους η γιορτή περιλάμβανε πομπή και δραματικούς αγώνες, το κύριο ωστόσο δρώμενο τελούνταν τις νυχτερινές ώρες στο Λήναιο ιερό του Διονύσου, με τους συγκεντρωμένους πιστούς να επικαλούνται τον πλουτοδότη θεό για να τον αφυπνίσουν.
Θυρσοφόροι Σάτυροι και Μαινάδες στροβιλίζονται σε εκστατικό διονυσιακό χορό. Αττικός ερυθρόμορφος δίνος. Του ζωγράφου του Δίνου. Από την Αθήνα. 420-410 π.Χ. ΕΑΜ Α 14500.